Alanya

Alanya is een zeer populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. De stad Alanya ligt in het zuiden van Turkije aan de Turkse Rivièra. Onder Nederlanders is Alanya samen met Marmaris de populairste bestemming in Turkije. De belangrijkste inkomstenbron is, en dat zal u niet verbazen als u daar eens geweest bent, het toerisme. Er wonen in totaal zo’n 135.000 mensen in Alanya.

De stad heeft een grote haven. Alanya kan een beetje gezien worden als het Benidorm van Turkije. Met name het uitgaansleven is onder jongeren daar erg populair. Wie van rust houdt zal niet zo snel voor deze badplaats kiezen. de stad ligt aan een rots het aan beide kanten een zandstrand. Op een afstand van 6 km van de stad stroomt de rivier de Dimcayi. Deze ontspringt in het Taurusgebergte.

Spectaculaire aanbiedingen bij Arke. Profiteer nu. Vul je wensen in.

De rivier heeft een lengte van 60 km en eindigt in de Middellandse Zee. Dichtbij de rivier liggen druipsteengrotten. Erg bekend onder toeristen is verder ook de piratengrot. Deze grot was vroeger zoals de naam al zegt een schuilplaats voor piraten. In de winter wordt de grond verwarmd. in de zomer is het lekker koel in de grot. Een andere bekende grot in Alanya is de Liefdesgrot. De ingang van deze grot ligt op een hoogte van maar liefst 6 m en is ongeveer 400 m lang. De enige uitweg van deze grot ligt op een hoogte van 10 m. Dit schrikt veel toeristen af.

Stranden Alanya
Het strand van Alanya hoort tot de mooiste zandstranden van Turkije. De stranden van Alanya zijn vele kilometers lang. De stranden zijn gedeeltelijk bedekt met fijngrind en kiezels. Met name het Kleopatra strand (Cleopatra Beach) is bij veel toeristen populair. Het strand heeft mooi zand en er zijn veel mogelijkheden voor watersport. Voor mensen die meer van een rustig strand houden, is het Ulas-strand erg geschikt. Daar bent u wat meer verwijderd van de enorme drukte.

Duiken Alanya
Wie wil duiken in Alanya kan voor een duikcursus of een complete dagtocht terecht bij de duikscholen Active Divers en Dolphin Dive.

Triatlon
Een bekend evenement in Alanya is de triatlon. Traditiegetrouw vormt deze triatlon medio oktober de finale van het Europese triatlon-seizoen.

Klimaat Alanya
Het klimaat van Alanya is subtropisch. De temperatuur ligt op jaarbasis gemiddeld op circa 22 graden. Ook in de maanden april en november is een vakantie in Alanya nog zeer aangenaam. De maandtemperatuur ligt dan op 20 graden of hoger. De winters in Alanya zijn mild en nat. De warmste maand is augustus met een gemiddelde temperatuur van 27 graden.

Uitgaan in Alanya
Uitgaan in Alanya is zeer goed mogelijk. De discotheken zijn zeer modern en draaien eigentijdse muziek. Vanwege het mooie weer zijn veel discotheken deels onoverdekt. Daarnaast zijn er ook veel barretjes in Alanya. Hou er wel rekening mee dat stappen in Alanya zeker niet goedkoper is dan bij ons in Nederland. De kosten voor toegang en drankjes zijn er minimaal zo hoog als thuis.

Winkelen
Wie op zoek is naar goud, tapijt en souvenirs kan het beste terecht in de Hukumet Caddesi in de oude bazaarwijk. Voor huishoudelijke artikelen en kruiden is de bazaar geschikt die ten noorden van Ataturk Caddesi ligt. Nog verder naar het noorden , in de buurt van het minibus-station is iedere vrijdag de weekmarkt.

Uitstapjes
Wat uitstapjes betreft adviseren wij u om naar Side, Perge en Antalya te gaan. Ook de Dimcay-stuwdam is een echte aanrader. Wie van druipsteengrotten houdt, kan naar de Dim Magarsi die in de buurt van de stuwdam ligt. Achter Ulas-beach ligt de historische vindplaats Sinek Kale waar de antieke resten van Hamoxia te vinden zijn. De overblijfselen van een Romeinse Stad zijn in Seydra te zien.

Bezienswaardigheden
De Kizil Kule, een achthoekige 33 meter hoger “rode toren” aan de haven is in 1225 door de Seldsjoeken gebouwd. Tegenwoordig zit in het gebouw een etnografisch museum. Aan de andere kant van de muren ligt de Seldsjoekenwerf. Vanaf de toren is het mogelijk een boottocht te maken om de vestingberg, de grotten en de Kleopatra-baai te bekijken.

Hotels in Alanya
De populairste hotels in Alanya bij Nederlanders zijn de all-inclusive hotels Club Paradiso en Orient Palace.

Als u meer wilt weten over de Alanya, kunt u ook kijken op de Wikipedia pagina over deze badplaats.

Spectaculaire aanbiedingen bij Arke. Profiteer nu. Vul je wensen in.