Ibiza

Ibiza is een Spaans eiland in de Middellandse Zee. Het eiland maakt onderdeel van de Balearen. Hoe groot is Ibiza? Ibiza is 40 kilometer lang en 20 kilometer breed. De kustlijn is in totaal iets meer dan 200 kilometer.


Ibiza jongereneiland
Door het drukke nachtleven is het eiland heel populair bij jongeren.

Klimaat Ibiza
Ibiza heeft een subtropisch Middellandse-Zeeklimaat. Het zeewater is zelfs in oktober nog 20 graden. De zon schijnt ruim 300 dagen per jaar op Ibiza. In juli, augustus en september benadert de temperatuur de 30 graden. Warmer wordt het doorgaans niet. De winters zijn zacht, maar wel vrij regenachtig. Als de zon schijnt in de winter kan het nog behoorlijk warm zijn op Ibiza. Hierdoor wordt het eiland in de winter ook steeds meer bezocht. Toeristen die dan naar het eiland komen, doen dit voornamelijk om te duiken, te wandelen of te genieten van de rust.
Klimaattabel Ibiza

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Temp. 15 15 16 18 20 24 28 28 27 23 18 16
Uren zon 4 5 6 7 7 9 10 9 7 6 4 4

Vliegen naar Ibiza
hoe lang is ibiza vliegen? Een reis met het vliegtuig naar Ibiza duurt ongeveer 2 uur en 20 minuten. De luchthaven van Ibiza ligt in Ibiza-stad (Eivissa), de hoofdstad van het eiland. Het is niet aan te raden om tijdens het hoogseizoen naar Ibiza te vliegen zonder vooraf onderdak geregeld te hebben. Het vliegveld ligt op slechts 6 kilometer van Eivissa. Bussen rijden van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat van en naar het vliegveld. Het antwoord op de vraag hoe lang is het vliegen naar ibiza is dus 2 uur en 20 minuten.

Boot naar Ibiza
Als u met de boot naar Ibiza wilt, kunt u vertrekken vanuit Barcelona. De veerboot doet er bijna 10 uur over. Een retourtje is verkrijgbaar vanaf ongeveer 90 euro. Vanaf Denia (ten zuiden van Valencia) kunt u in slecht 4 uur met de boot naar Ibiza. De vanafprijs bedraagt dan ongeveer 60 euro voor een retour. Voor auto’s is er ook plaats op de veerboot. Reserveer in het hoogseizoen wel tijdig. Verder kunt ook een boot nemen van en naar de eilanden Formentera en Mallorca.

Eivissa
De grootste plaats (met 30.000 inwoners) is Eivissa, ook wel Ibiza-stad genoemd. Deze stad ligt op een helling en herinnert aan de tijd dat het eiland gebukt ging onder roofovervallen. Onderaan de helling staan witte huisjes. Halverwege de heuvel staat een grote zwarte stadsmuur met daarboven de kathedraal en het kasteel.

Taxi’s
De taxi’s op Ibiza kennen vaste tarieven die op een lijst vermeld staan. U weet dus vooraf altijd wat u betaalt. Een taximeter is dus daarom ook niet nodig.

Paspoort
Omdat Ibiza onderdeel is van Spanje is het bij aankomst niet noodzakelijk een paspoort te tonen. In hotels en bij het huren van een auto moet u meestal wel een paspoort laten zien. Ook bij het wisselen van geld kan men naar uw paspoort vragen.

Autoverhuur
De tarieven voor een huurauto op Ibiza kunnen erg uiteen lopen. Het kan dus geen kwaad de tarieven (via internet) te vergelijken. Wij adviseren om een volledige cascoverzekering te nemen. De afwikkeling van een ongeval kan in Spanje namelijk erg lang duren. De verkeersregels op Ibiza lijken veel op die in ons land. Buiten de bebouwde kom mag u 90 kilometer per uur rijden. Binnen de bebouwde kom geldt net als in Nederland een maximumsnelheid van 50 km/u.

Mooiste stranden Ibiza
Het zeewater rond Ibiza is zeer helder. Ibiza kent in totaal zo’n 50 stranden. Van de totale kustlijn bestaat voor 18 kilometer uit strand. De kwaliteit van het water dat zeer helder en blauw is, voldoet aan de hoogste EU-eisen. Alleen aan de Platja d’es Cavallet drijft afhankelijk van de wind soms neptunusgras naar het strand. Dit maakt zwemmen wat minder prettig. De kust van Ibiza kent naast zandstranden ook rotskliffen en kleine baaien. Stranden zijn er voor de jeugd met harde muziek, maar ook voor mensen die een rustig natuurstrand zoeken. De belangrijkste stranden voor jongeren zijn Sa Trincha, Bora-Bora en Cala Bassa. Gezinnen kunnen ondere andere terecht op Platja d’en Bossa, Cala Portinatx, Platja d’es Figueral, Cala Vadella, Cala Codolar, Port des Torrent en Sa Caleta. Voor mensen die van rust houden zijn Cala s’Aubarca, Cala Llentrisca, Cala en Serra en Platja d’es Cavallet zeer geschikt.

Uitgaan in Ibiza
Voor uitgaan op Ibiza kunt u gebruik maken van de zes lijnbussen die gedurende de hele nacht over het eiland rijden. Enkele populaire discotheken zijn Privilege (de grootste club ter wereld), Pacha, Es Paradis, Eden, Space, Amnesia en El Divino.

Etenstijden
Net zoals elders in Spanje wordt op Ibiza laat gegeten. De lunch begint ongeveer om 13 uur. Het diner begint vaak pas rond 22 uur. Restaurants hebben zich echter aangepast aan de toeristen en serveren daarom het eten al vroeg op de avond.

Restaurants
Op Iziba zijn veel Spaanse restaurants te vinden. Hier zijn voornamelijk vis en paella geserveerd wordt. Maaltijden beginnen met aioli, olijven en brood. Deze knoflookmayonaise is erg machtig. Wie goedkoop wil eten op Ibiza kan het beste kiezen voor een dagmenu. Tapas zijn heerlijk bij het apertitief. Deze worden in Spanje gegeten om de lange periode tot het avondeten te overbruggen. Daarnaast kunt u met tapas nieuwe smaken leren kennen. Een echt delicatesse is de Serrano-ham. Deze wordt gemaakt van wilde zwarte varkens. Zoals doorgaans het geval is met delicatesses, hangt aan Serrono-ham een stevig prijskaartje. Bij het eten wordt meestal Spaanse wijn gedronken. Pescador (een licht mousserende, droge witte wijn) wordt met name bij visgerechten gedronken. Van de rode wijnen is met name de Rioja (afkomstig van het Spaanse vastland) erg populair. En natuurlijk hoort Sangria er ook echt bij als u vakantie gaat naar Ibiza.

Siësta
Tussen de middag, wanneer de temperatuur het hoogst is, wordt op Ibiza niet gewerkt vanwege de siësta. Hierdoor zijn alle winkels tussen 14 en 17 uur gesloten.

Taal
Op Ibiza spreekt met naar Spaans voornamelijk Catalaans. De bewoners spreken onderling ook veel Ibicenco, dit een een dialect van het Catalaans.

Duiken
Ibiza kent vele duikscholen. Als u een duikbrevet wilt halen, bent u ongeveer 300 euro kwijt. Hiervoor krijgt u dan 4 of 5 dagen les. Eivissa kent een decompressieruimte. Alhoewel de Middellandse zee niet de beste duiklocaties ter wereld kent, kunt u op Ibiza toch prettig duiken. Zeker in de buurt van de eilanden voor de kust.

Fietsen
Ibiza is een vrij heuvelachtig eiland dus met name geschikte voor de geoefende fietser. Op heel veel plaatsen is het mogelijk om fietsen te huren. Bij de toeristenbureaus zijn gratis fietsroutes verkrijgbaar.

Paardrijden
Ibiza kent enkele maneges. Bij enkele van deze manages kunt u ook terecht voor tochten te paard.

Surfen
Wie wil windsurfen kan voor een cursus terecht op verschillende plaatsen. Zo worden er cursussen aangeboden in Sant Antoni aan de Platja d’en Bossa en de Platja de des Salines. Een cursus voor beginners duurt ongeveer 12 uur en kost ongeveer 150 euro.

Zeilen
Voor het huren van een zeilboot op Ibiza is een zeilbrevet noodzakelijk. Uiteraard kunt u op Ibiza terecht voor zeilcursussen.

Als je een auto wilt huren op Ibiza. Kies van voor Auto Huren Ibiza.