Rhodos

Ondanks het feit dat Rhodos in de Egeische Zee ligt, heeft het weinig overeenkomsten met de andere Griekse eilanden in deze zee. Het ligt op slechts 18 kilometer afstand van Turkije. Vanaf de westkust is de Turkse kust goed te kunnen onderscheiden. Ook het landschap doet meer aan Klein-Azie dan aan Griekenland denken. De vruchtbare kustvlakte is begroeid met grote olijfgaarden tot op een hoogte van 800 meter groeien op de berghellingen uitgestrekte dennenbossen en het zuiden van het eiland is bedekt met dichte macchia-begroeiing. Rhodos (Rodos) is een van de grootste eilanden van Griekenland. Het eiland ligt op slechts een paar kilometer van de Turkse kust. Op Rhodos wonen ongeveer 125.000 inwoners. De hoofdstad van Rhodos is Rhodos Stad. De letterlijke betekenis van Rhodos is “rozeneiland”. De populairste vakantieplaatsen op Rhodos zijn Rhodos Stad, Trianda, Ixia en Faliraki. Rhodos Stad is de hoofstad van de eilandengroep Dodekanesos. De populariteit van Rhodos heeft met name te maken met het feit dat het een erg zonzekere bestemming in. Het eiland heeft een oppervlakte van 1398 km2. De lengte van het eiland is 90 kilometer. De maximale breedte is 37 kilometer.


Klimaat Rhodos
Rhodos heeft een mediterraan klimaat. In de winters wordt het er nooit echt koud. In de zomer kan het er erg warm worden. Het vakantieseizoen loopt er van mei tot en met oktober. Als je Rhodos wilt bezoeken zonder er een strandvakantie van te maken, kan je het eiland het best bezoeken in de maanden mei of juni. Regen op Rhodos is in de zomer vrij uitzonderlijk. De temperatuur kan in Rhodos in het hoogseizoen vrij makkelijk boven de 30 graden uitkomen. Aan de oostkust kan het in de zomer erg heet worden. In Lindos is het niet ongebruikelijk dat de temperatuur de 40 graden bereikt. Ook Faliraki staat bekend om de hoge temperaturen. De temperatuur van het zeewater ligt vanaf juni tot en met november op 20 graden of hoger.

Grootte
Rhodos is 79 kilometer lang en 38 kilometer breed. De totale kustlijn is 220 kilometer.

Vliegen naar Rhodos
Het vliegveld van Rhodos ligt op 14 kilometer van Rhodos Stad.

Tijdsverschil
Griekenland valt in de tijdzone van Oost-Europa. Dat betekent dat het in de zomer en in de winter een uur later is dan bij ons in Nederland.

Bergachtig
Rhodos is een bergachtig eiland. Het hoogste punt van Rhodos is de berg Attavyos. Deze is 1215 meter hoog. De tweede berg op het eiland is Profitis Ilias. Deze berg met een hoogte van 798 meter ligt op het midden van het eiland.

Prijsniveau
Griekenland is veel duurder geworden sinds de invoering van de euro. De prijzen liggen er nu ongeveer op hetzelfde niveau als in Nederland en Belgie. In toeristische gebieden ligt het prijsniveau zelfs nog hoger. Brandstoffen en buskaarten zijn goedkoper dan in Nederland.

Reisseizoen
Het hoogseizoen van Rhodos valt in de droge perioden in juli en augustus. De temperatuur van het water ligt dan boven 20 graden. De buitentemperatuur bereikt ‘s middags dan waarden die boven de 40 graden in de schaduw. De winderige stranden aan de westkust van Rhodos zijn dan nog het meest aangenaam. Als u naar Rhodos wilt om het eiland te bekijken dan kunt u het beste in april of mei gaan. Dan staat alles in bloei. ‘s Avonds kan het dan nog wel behoorlijk koel zijn. Het beroemde uitgaansleven begint medio juni en vindt het hoogtepunt in juli en augustus. In de maanden september en oktober maakt het eiland als gevolg van de hitte in de zomer een verdorde indruk. De watertemperatuur is nog wel zeer aangenaam dan.

Stranden Rhodos
Rhodos heeft mooie stranden. Het mooiste strand van Rhodos is Tsambika Beach. Een ideaal strand voor ouders met kinderen is het strand van Faliraki omdat de zee hier maar langzaam diep wordt. Ook Lindos Beach is erg geschikt voor kinderen. Er zijn daar weinig golven en de zee is er ongevaarlijk. Grotere kinderen kunnen zeer goed spelen op de prachtige rotsachtige stranden rond de Thermes Kallithea, waar zo ook goed kunnen snorkelen. Voor snorkelen kunt u ook naar Tassos Beach gaan. Elli Beach is het strand voor jongeren.

Zonnen
Men stelt het op Rhodos niet op prijs als u een ligstoel op het strand of bij het zwembad reserveert door er een handdoek overheen te leggen. Op het strand zijn ligstoelen te huur. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 3 tot 4 euro per dag.

Bescherming tegen de zon
Tussen 12 en 3 uur is de zon op z’n sterkst. De straling kan schadelijks zijn voor de huid, met name met kinderen moet u uitkijken. Griekse kinderen slapen ‘s middags en blijven als gevolg hiervan ‘s avonds veel langer op.

Duiken en snorkelen
Duiken is in Griekenland alleen toegestaan op bepaalde plekken en onder begeleiding van een erkende duikgids, maar snorkelen kan overal. Er zijn twee grote duikscholen op Rhodos.

Golfen
De enige golfbaan van het eiland ligt bij Afandou. Het is een 18-holes, par 73 baan. De baan heeft een lengte van 6,5 kilometer en is licht heuvelachtig. De green fee voor de eerste dag bedraagt ongeveer 35 euro en per dag geleidelijk goedkoper.

Karten
Karten is bijzonder populair onder de jonge inwoners van Rhodos. Kinderen kunnen vanaf een leeftijd van 12 jaar terecht op een van de vijf kartbanen op het eiland.

Wandelen op Rhodos
Veel plaatselijke reisbureaus bieden wandeltochten met een gids aan. Daarnaast kunt u ook bij reisbureaus in Nederland een wandelvakantie boeken.

Surfen
De westkust van Rhodos, en vooral Prasonisi, is zeer bekend bij profsurfers. Het Pro Center van Jurgen Niens in Ialyssos biedt niet alleen professionele surfbenodigdheden, maar ook cursussen voor beginners. Onder highspeed riders is Prasonisi op de uiterste zuidpunt van het eiland, erg populair. Intussen zijn er drie surfcentra gevestigd en zijn er meer hotels bij gebouwd, waardoor de plaats veel van zijn vroegere aantrekkingskracht verloren heeft. Ook Fanes ten zuiden van Kremasti is zeer geschikt vanwege de doorgaans harde wind daar.

Uitstapjes
Enkele mogelijke uitstapjes op Rhodos zijn Aquarium in Rhodos-stad, Epta Piges, Monolithos, Petaloudes, Rodini-dal en Lindos.

All-inclusive
De meeste grote strandhotels zijn alleen all-in te boeken. Dit is overigens in sommige gevallen niet aan te raden. De maaltijden in sommige all-inclusive hotels zijn beneden alle peil en de alcoholische dranken worden dikwijls met water aangelengd.

Uitgaan in Rhodos
Rhodos staat niet echt bekend als partybestemming en is daarom niet vergelijkbaar met een eiland als Ibiza of een plaats als Lloret de Mar. Voor uitgaan is Rhodos Stad het meest geschikt. In de Barstreet zijn genoeg bars en discotheken. De grootste discotheek van Rhodos Stad is Colorado. De discotheek bestaat uit drie verdiepingen die ieder een eigen muziekstijl hebben. Voor Nederlands is Down Under erg geschikt omdat ze er ondere ander Hollandse feestkrakers draaien. Club Toxic is een hippe tent. Wie in Faliraki uit wil kan onder andere terecht bij Q-club, Matrix en Liquid Club. De disco’s en nachtclubs gaan om 23 uur open. Maar echt druk wordt het er pas rond half 2 ‘s nachts. Voor dat het heel druk wordt zijn de drankjes goedkoper (happy hour).

Bezienswaardigheden Rhodos
Rhodos Stad is met name bekend om de Kolossus (Kolos van Rhodos) in de oude haven. Dit is een van de zeven klassieke wereldwonderen, die hier volgens de overlevering zou hebben gestaan. De binnenstad is erg mooi en is mede daarom toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. De oude stad wordt omgeven door een kilometerslange stadsmuur. Hou er rekening mee dat op sommige terrassen in de oude stad woekerprijzen gevraagd worden voor een drankje. De heuvel bij Rhodos Stad heeft Mount Smith. Deze is onder andere bekend om de Akropolis. Verder zijn er vanaf het eiland genoeg dagtripjes te maken naar andere eilanden of Turkije.