Kreta

Het Griekse eiland Kreta is een van de populairste bestemmingen voor een vakantie binnen Europa. Zo’n 3 miljoen toeristen trekken jaarlijks naar Kreta.

Inwoners Kreta
In totaal wonen er 600.000 inwoners op het eiland. Iraklion is met 175.000 inwoners de grootste stad. Chania is, met 65.000 inwoners, de tweede stad van Kreta.

Kustlijn
Eiland Kreta is een groot eiland met een kustlijn van ruim 1.000 kilometer. Het eiland heeft een lengte van 260 kilometer en een breedte die uiteenloopt van 12 tot 60 kilometer.

Spectaculaire aanbiedingen bij Arke. Profiteer nu. Vul je wensen in.

Klimaat Kreta
Kreta dankt z’n populariteit aan het zeer aangename klimaat. De zon schijnt er ruim 320 dagen per jaar. De temperatuur op Kreta loopt in de zomer vaak op tot boven de 30 graden en gaat op de warmste dagen richting 40 graden. Ook het zeewater is dan nog warm genoeg om in te zwemmen. In december, januari en februari is het koud, nat en winderig. Er ligt dan veel sneeuw in de bergen. Zonnebaden kan vanaf april. Tot in mei kan het nog regenen. Oktober kan nog erg mooi zijn voor mensen die interesse hebben in zon, zee en strand. De temperatuur ligt dan gemiddeld nog op ongeveer 24 graden. Wie Kreta in november bezoekt, zal zich vooral moeten richten op de bezienswaardigheden.

Paspoort
Als bewoner van de EU heeft u voldoende aan een paspoort of een identiteitskaart. U hoeft niet naar de douane te gaan als u Kreta wilt bezoeken. Als u medicijnen gebruikt, neem dan een kopie van het recept van de dokter mee. Indien mogelijk kunt u een doktersverklaring meenemen, waarin uitgelegd wordt waarom u de medicijnen nodig heeft.

Elektriciteit
Griekenland gebruikt de standaard Europese 220v/50Hz AC stroomvoorziening. Stekkers hebben twee ronden pennen of drie voor geaarde apparaten.

Kamperen op Kreta
Kamperen kan geld besparen. Op veel campings betaalt u voor een tent met twee personen half zoveel als een goedkope hotelkamer. Het nadeel is dat weinig campings goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en dat u de tent moet meedragen.

Goedkoop eten
Giros-kramen bieden de goedkoopste warme maaltijden. ‘s Zomers ligt de markt vol met goedkoop fruit. Als u veel picknickt met fruit, olijven, kaas en vers brood kunt u met weinig geld rondkomen. In restaurants is een Griekse salade (met uit, komkommer, tomaat, olijven en een stuk feta, met veel olie) een maal op zich. Vis is altijd het duurste gerecht op ieder menu. Kip en inktvis zijn meestal het goedkoopst.

Autoverhuur op Kreta
Er zijn lokale en internationale verhuurbedrijven te vinden bij iedere luchthaven, in alle vakantieoorden en grote steden van Kreta. Ter plekke boeken is meestal duurder dan vooraf al boeken bij een groot bedrijf. Rijd altijd defensief en voorzichtig. Griekenland kent het hoogste ongevallencijfer van Europa.

Bussen
Bussen zijn op Kreta een handige en voordelige manier om het eiland te zien en lokale inwoners te ontmoeten. Tickets kosten weinig en er rijden veel bussen, zelfs naar afgelegen dorpen.

Taxi’s
Een taxi nemen op Kreta is vrij voordelig. Voor korte ritten wordt de taximeter vaak gebruikt. Voor langere ritten wordt meestal een vast tarief afgesproken. Zorg er veel voor dat u deze afspraak al voor de rit hebt gemaakt!

Fietsen op Kreta
Verwijderd van de noordkust en de drukke snelweg liggen honderden kilometers zandpaden en terreinpaden, ideaal voor mountainbikes. Fietsen is het prettigst in de lente (april en mei) en de herfst (september en oktober).

Motor of scooter huren op Kreta
Bij toeristen is een motor of een scooter huren zeer populair op Kreta. Wees wel heel voorzichtig. Zowel op drukke wegen als erbuiten. Een helm is alleen verplicht voor bestuurders van grote motoren buiten de bebouwde kom, maar dient altijd gedragen te worden.

Hoogtepunten Kreta
1. Historisch Knossos
Knossis is een van de indrukwekkendste restanten van de Mediterrane historie. Het Minoisch paleis is in het begin van de 20ste eeuwe met veel fantasie gereconstrueerd.

2. Iraklion
In de hoofstad kunt u het Griekse straatleven meemaken. De stad is een mengeling van middeleeuwse Venetiaanse vestingwerken, markten en moderne straten.

3. Archeologisch museum van Iraklion
Dit is het belangrijkste museum van Kreta. Met onder andere prachtige vondsten uit Knossos en andere vindplaatsen.

4. Chania
Deze mooie havenstad was vroeger de hoofstad van Kreta. Chania kent mooie stranden. Verder zijn er veel gezellige terrassen en winkeltjes. Chania is een goede uitvalsbasis voor het westen van Kreta.

5. Phaestos
Een van de belangrijkste vindplaatsen van Minoische paleizen op Kreta is Phaestos. Het is een doolhof van muren, trappen en pleinen. Het ligt op een heuvel die uitkijkt op de Messara vlakte en de Libische Zee.

6. Rethimnon
De op twee na grootste stad van Kreta geeft blijkt van een rijke historie. Een enorm kasteel, Turkse moskeeen, Venetiaanse huizen en drukke markten zorgen voor een unieke sfeer, evenals de havenboulevard.

7. Gortys
Omgevallen Romeinse zuilen, de ruine van een Byzantijnse basiliek, post-Minoische vestingwerken, een agora, een acropolis, en resten van tempels voor Athena en Apollo getuigen van een bewogen verleden.

8. Samaria-kloof
De “Witte Bergen” rond Sfakia, die het zuidwesten van Kreta domineren, zijn vrijwel alleen ter voet te bekennen omdat er weinig wegen zijn. Het bergmassief is begroeid met naaldbomen en wordt doorsneden door de Samaria-kloof.

9. De Amari vallei en het Idi gebergte
Door de ouderwetse dorpjes, weidse berglandschappen en legenderijke grotten, waant u zich in een andere wereld. U kunt dit deel van Kreta bezoeken met een huurauto of een bustoer.

10. Gournia
Gournia is de bestbehouden Minoische stad op Kreta. Een doolhof van kleine huisjes en nauwe steegjes omringt een klein paleis aan de Golf van Mirabellou.

Hoogste punt
Het hoogste punt op Kreta is de Psiloritis. Deze berg is bijna 2.500 meter hoog.

Uitgaan op Kreta
De populairste uitgangsplaats is Chersonissos, dat bij jongeren erg populair is. Het strand van Chersonissos is in het hoogseizoen erg druk. Of misschien zelfs wel te druk.

Tijdsverschil
Het is op Kreta 1 uur later dan in Nederland.

Stranden Kreta

Preveli 
De rivier Kourtaliotis stroomt hier in zee. De groene rivier, blauwe zee, dadelpalmen en “Griekse bamboe”(calamus-riet) geven een tropisch sfeertje.

Falasarna
Deze lange strook geel zand is een van de mooiste stranden aan de westkust. De toeristenindustrie is hier nog niet erg nadrukkelijk aanwezig, maar er zijn wel enkele plekjes waar u kunt overnachten.

Platanias
Dit is het beste strand in de omgeving van Chania. In het dorp kunt u terecht voor een hapje of een drankje. ‘s Zomers speelt Chania’s nachtleven zich af in de bars, clubs en disco’s van Platanias.

Stavros
Stavros is rustiger dan Platanias en een goed alternatief als u de drukte wilt ontwijken. De lagune-achtige baai was te zien in de film Zorba the Greek.

Agios Pavlos
Dit strand ligt aan het eind van de Samaria-kloof en is ideaal voor een verfrissende duik na de lange wandeling.

Elafonisi
Het fantastische strand tegenover het eiland Elafonisi, aan de westkust, is een van de beste op Kreta. Het is een lange ronde strook wit zand met ondiep, turquoise water dat ‘s zomers snel warm wordt. Het is er wel erg druk.

Sougia
Soigia wordt hier en daar beschut door een rij tamariskbomen. De ligging tussen Palaiochora en Aiga Roumeli maakt dit strand ideaal voor een snelle duik voor wandelaars die een route langs de kust lopen.

Marmara (Marmerstrand)
Er komen veel nudisten naar deze beschutte inhammen, bedekte met gladde, witte kiezels. Marmara is te bereiken per boot vanuit Loutro.

Glika Nera
Dit kleine kiezel- en zandstrandje is alleen bereikbaar via een rotsachtig klifpaadje, of met de boot vanuit Loutro of Skafia.

Damnoni
De gouden zandstranden zijn wat verpest door ondoordachte hotelbouw. Ten oosten van het hoofdstrand liggen kleinere zandinhammen, Ammoudi en Skinaria.

Malia
Langs de kustweg ligt een lange rij bars, clubs, winkels, hotels en appartementen. Van vroeg in de zomer tot september ligt het prachtige zandstrand vol zonaanbidders en parasols.

Chersonisos
Dit grote, luidruchtige, vakantieoord groeit bijna vast aan Stalida en Malia. Het valt niet te ontkennen dat het strand fantastisch is en er zijn vele multinationale bars en restaurants.

Matala
Bij Matala ligt een aantal zanderige inhammen tussen de rotsen van het voorgebergte. In de jaren 60 zochten de eerste hippies hier de zon op en rond 1980 groeide Matala uit tot een klein vakantieoord.

Agia Galini
Dit is een klassiek voorbeeld van een vissersdorpje dat uitgroeide tot vakantieoord. Door de ronde baai stroomt een door riet begroeide rivier naar zee.

Bali
Een klein, speciaal gebouwd vakantieoord aan drie door kliffen beschutte inhammen. Van juli tot september is het er zo druk dat u Bali beter kunt vermijden.

Dytikos (Lendas)
Bij Dytikos ligt een van de langste stranden van de zuidkust, dat populair is bij nudisten.

Kato Gouves
Dit lange zand- en kiezelstrand is een van de beste in de omgeving van Iraklion. Er komen steeds meer goedkope hotels.

Panormo
Panormo is een van de minder bebouwde oorden aan de noordkust. Het kleine zandstrand ligt bij een minuscule vissershaven en er zijn een paar drink- en eetgelegenheden.

Kali Limenes
Dit is een relatief afgelegen en rustige reeks strand en inhammen langs imposante kliffen. Het uitzicht wordt echter nogal verpest door een olietankerterminal voor de kust.

Iraklion
Als u tijd over heeft in de hoofdstad, kunt u strand bij Amnisos bezoeken. Het is open van 09.00 uur tot 19.00 uur tegen een lage toegangsprijs.

Siteia
In tegenstelling tot veel grote kuststeden ligt er bij Siteia een prachtig stand, recht voor de stad. Hier kunt u heerlijk windsurfen.

Xirokampos
Dit dorpje, met een reeks kleine inhammen op het oosten, is een van de weinige kustplaatsen die nog niet is ontdekt door grote reisorganisaties.

Kato Zakros
Aan het eind van Zakros-kloof ligt Kato Zakros, met een zand- en een kiezelstrand. Er ligt een kleine vissershaven en er zijn enkele pensions en tavernes.

Makrygialos
Het beste strand aan de zuid-oostkust. Een lange strook zand met wat kiezels loopt langzaam af naar dieper water.

Mirtos
Een gezellig, pretentieloos boeren- en vissersdorpje met een lang kiezelstrand op het zuiden. Dit is veel rustiger dan de meeste stranden van Oost-Kreta. Zelfs in het hoogseizoen.

Kouremenos
Kouremenos is niet ideaal om te zonnebaden, omdat er bijna het hele jaar hard waait. Dankzij dezelfde harde wind is dit echter een favoriete plek voor windsurfen. De beste omstandigheden doen zich voor in de zomer, meestal ‘s middags.

Chionia
Beloond met een Europese Blauwe Vlag voor schoon zand en water. Er liggen nog betere, meer afgelegen stranden naar het zuiden.

Milatos
Dit kiezelstrand is erg rustig, vooral vergeleken met de massaal bezochte vakantieoorden die slechts enkele kilometers naar het westen liggen.

Istro
Dit door kliffen omringde zandstrand ziet er uit de verte erg spectaculair uit. Helaas is het echter vaak bedekt met rommel.

Badplaatsen Kreta
De belangrijkste badplaatsen op Kreta zijn:
Georgioupoli
Dit rustige vakantieoord ligt aan een rivier 20 kilometer ten westen van Rethimnon. Het hart van het dorp is een plein dat wordt omringd door tavernes en cafes en waar platanen schaduw bieden. De hotels en appartementencomplexen in Georgioupoli liggen verspreid langs een uitgestrekt zandstrand.

Malia
Met zijn lange zandstrand en de geringe afstand tot de internationale luchthaven van Iraklion lag het voor de hand dat Malia een van de drukste vakantieoorden zou worden. In juli en augustus viert het massatoerisme hier welig hoogtij, met name voor jongeren die interesse hebben in watersport en het nachtleven. Toch zijn er ook nog rustige plekjes in Malia.

Chersonisos
Chersonisos is het grootste en drukste vakantieoord van het eiland. Het ligt tussen de noordelijke kustweg en een lange reeks hotels, appartementencomplexen, bars, restaurants, clubs en winkels. Er komen veel mensen via georganiseerde reizen. De stad groeit bijna vast aan de ernaast gelegen vakantieoorden Malia en Stalida.

Plakias
De lange strook schoon, grijs zand lokt toeristen naar dit kleine oord aan de zuidkust. Vlakbij, in Damnoni, zijn echter nog mooiere stranden, waar u per boot of te voet komt. Plakias is een van de stillere badplaatsen. De accomodaties bestaat vooral uit appartementen.

Matala
De gouden zandstranden, rotsachtige kliffen en grooten met Romeinse graftomben trokken rond 1960 hippiereizigers. Het toerisme is nu niets alledaagser, maar Matala is nog altijd vrij rustig. Dit is een goede uitvalsvasis voor Gortys en Phaestos.

Agia Galini
Dit pittoreske vissersdorpje aan de zuidkust begon in de jaren ’80 toeristen te trekken. Het kiezelstrand (erg druk in het hoogseizoen) ligt aan een halfronde baai, waar een klein riviertje door het riet naar de zee stroomt. Er zijn veel eet- en drinkgelegenheden.

Makrigialos
In Makrigialos ligt het mooiste en langste strand van Oost-Kreta, een strook met grijs zand en kiezels onder beboste hellingen. Het dorp en zijn buurdorp Analipsi zijn aaneengegroeid tot een rij tavernes en pensions.

Palaiochora
Bij een voorgebergte met een vervallen Venetiaans kasteel ligt Palaiochora, deels vissersdorp en deels vakantieoord. Aan de westzijde van de kliffen ligt een lange boog van geel zand en in het oosten ligt een langer, rustiger kiezelstrand.

Bali
Een klein, speciaal gebouwd vakantieoord aan de noordkust. In het hoogseizoen leeft Bali op en glnast het Paradise Beach van de gebruinde lijven.

Siteia
Aan het kilometerslange strand van Siteia, ten oosten van de stad, vindt u een groot aantal oude hotels, gasthuizen en cafes. Deze rustige haven aan de noordkust van Kreta lijkt de toeristeninvasie redelijk ongehavend te hebben doorstaan.

Eiland- en boottochten
Een paar tips voor tochten over het water: Spinalonga, Gavdos, Elafonisi, Palaiochora-Agia Roumeli, Koufonisi, Chrysi, Dia, Imeri Gramvousa en Andikthira.

Watersporten Kreta
Voor watersporten op Kreta kunt u terecht voor windsurfen, snorkelen, bananenboten, catamaranzeilen, zeilen, diepzeeduiken, waterskien, aquapark en jetskiën.

Uitstapjes Kreta
Voor een dagje uit op Kreta hebben we enkele tips:
- Het nationaal park Samaría kloof
- Knossos
- Starbeach Waterpark

Reisafstand 
Vliegen naar Kreta duurt ongeveer 3 uur en 45 minuten.

De informatie op deze pagina is deels ontleend aan het boek Kreta van Capitool Compact. Het ISBN-nummer van dit boek is: 9789041024527.

Spectaculaire aanbiedingen bij Arke. Profiteer nu. Vul je wensen in.