Kos

Kos is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Het staat bekend als een fietseiland. Kos is 40 km bij 8 km groot. Kos ligt op korte afstand van de kust van Turkije. Er wonen ongeveer 30.000 inwoners op Kos.

Vliegen naar Kos
Vanaf Schiphol is het circa 3 uur en 45 minuten vliegen naar Kos. Het vliegveld Antimacheia ligt op circa 25 kilometer van Kos-stad.

Tijdsverschil Kos
Op Kos is het 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt voor de wintertijd en voor de zomertijd.


Taal Kos
Op Kos wordt Grieks gesproken, maar omdat het een toeristisch eiland is, kunt u er met Engels ook goed terecht.

Betalen op Kos
Omdat Kos onderdeel van Griekenland is, kan u er gewoon met de euro betalen. Pinnen is op een redelijk groot aantal plaatsen mogelijk. Betalen met de bekende credit cards is er ook goed mogelijk. Het prijspeil is op Kos vergelijkbaar met Nederland.

Klimaat Kos
Kos heeft een mediteraan klimaat. Dit houdt in dat de zomers warm en de winters mild zijn. In de winter komt de temperatuur eigenlijk nooit onder de 10 graden. Wie het eiland wil verkennen kan dit het beste doen in april, mei, september of oktober. In zomer is het daarvoor dikwijls te warm. In het hoogseizoen haalt Kos hoge temperaturen van boven de 30 graden. Het is dan zelfs mogelijk dat de temperatuur oploopt naar 40 graden. Regen is in de zomer tamelijk zeldzaam. Het zeewater heeft in september en oktober een temperatuur die boven 22 graden ligt.

Na Kreta het populairst
Jaarlijks wordt Kos bezocht door ongeveer 90.000 Nederlanders. Het is hiermee na Kreta het populairste Griekse eiland onder Nederlanders.

Excursies vanaf Kos
Vanaf Kos kunnen excursies gemaakt worden naar Bodrum (Turkije), Rhodos, Kalymnos, Nissyros en Neros.

Grootste plaatsen op Kos
De drie grootste plaatsen op Kos zijn Kos-stad, Tigaki en Psalidi.

Stranden Kos
Het water rond Kos is enorm helder. Kos-stad, Tigaki en Psalidi hebben enkele lange en brede zandstranden. Op de meeste stranden liggen strandstoelen. Wie wil watersporten kan hiervoor goed terecht op Papa’s Beach. Tigaki heeft de mooiste stranden van Kos.

Uitgaan in Kos-stad
In Kos-stad zijn ongeveer 100 bars en drie discotheken.

Hippocrates
Kos geniet bekendheid als de geboorteplaats van Hippocrates. De grondlegger van de medische wetenschap. De boom waaronder hij les gaf, is nog steeds terug te vinden in Kos-stad.

Aardbeving 
Kos werd in 1933 getroffen door een grote aardbeving. Toen is bijna geheel Kos-stad vernietigd.